Giulietta - Технологија - Alfa Romeo Makedonija

Giulietta

 Alfa Romeo Makedonija

Giulietta

ALFA D.N.A.

Поттикнат од тркачкото искуство, Alfa D.N.A.е ексклузивен Alfa Romeo селектор при возење, кој врз база на проценка на моторот, кочниците, воланот, менувачот, суспензијата и забрзувачот, совршено се вклопува во перформансите на возилото, како и на стилот на возачот и патните услови.

На располагање нуди едноставно интуитивно возење: само поместете го бирачот близу до рачката за брзина : – Во спортско-динамична верзија, контролните системи за електронско влечење реагираат многу подискретно, моторот и кочниците се пореактивни и навремени, додека возењето е многу подиректно и спортско. – Кога бирачот е поставен на опцијата за Природно-урбано возење, подесувањето е понеутрално, а потрошувачката на гориво е оптимизирана. – Кога цврстината и стабилноста на патната подлога е лимитирана, на располагање е All Weather опцијата. Сето ова е дизајнирано со цел да им овозможи на уредите за електронска безбедност да реагираат во пораните фази.
Pre-fill функција

За динамичните верзии, Giulietta воведе нова Pre-Fill функција која користи VDC систем со цел да му овозможи на возачот најбрза можна реакција на сопирање . Кога контролните единици детектираат опасни ситуации кои бараат брзо сопирање, системот за кочење е ставен под пресија неколку моменти пред возачот да ја активира педалата за кочење, на начин кој гарантира најбрза можна реакција на системот и следствено, намалување на сопирачките дистанци на возилото.

ALFA TCT

Alfa TCT (Alfa Twin Clutch Transmission) двојната спојка за трансмисија е автоматски менувач на брзини со две спојки превземени од Alfa Romeo. Софистицирана технологија која овозможува континуирани вртежи и влечење, без губење на моќноста или поместување.

INFOTAINMENT

Blue&Me опција

Blue&Me™  опцијата е компатибилна со најголем број на мобилни телефони на пазарот кои имаат интегрирано Bluetooth и може да биде надградена со цел да одговара на новите стандарди и телефони. За да дознаете повеќе за Blue&Me,  нејзините функции и компатибилност, посетете го Blue&Me сајтот www.blueandme.net. Истиот содржи корисни информации за поддршка, ажурирање на софтверски алатки и напреден дел кој се однесува на FAQ (Најчесто поставувани прашања).

Uconnect5’’ Radio Nav

Имате потреба да се поврзете со Вашата музика и да имате сè под контрола?! Токму затоа MiTo Ви ја дава на располагање опцијата Uconnect, вграден систем кој комбинира одличен квалитет со серија на мултимедијални услуги и функции. Дополнителна поволност е што со него можете да управувате со едноставен допир на прстот или пак само користејќи го Вашиот глас, благодарејќи на  5″ екран во боја и препознавање на гласови. Дополнителни поволности во поглед на Uconnect 5” радио функциите со помош на Uconnect 5” Radio Nav, се можностите за пристап до ултра модерна навигациска технологија:

• Вграден навигатор развиен во согласност со TomTom® , за едноставна и интуитивна навигација која е поедноставна од било кога досега со помош на екран на допир и препознавање на гласови.

• Користи traffic message канал (TMC) со цел пристап до информации со ажурирање во реално време поврзани со пречки во сообраќајот или пак доцнења.

• Системот за помош на автопат “Advanced Lane Guidance” Ви овозможува буквално да пролетатe дури и низ најкомплексни вкрстени патишта.

• Овозможува предупредување за поставени камери за контрола на брзината.

•Благодарејќи на IQ Routes®системот, постои опција за калкулирање на најдобрата рута, на база на реално измерени просечни брзини.

Bose® систем за звук

Bose® системот за звук овозможува загарантиран квалитет на слушањето за сите патници и под било кои услови на возење.

Hi-Fi system поседува моќен аутпут од повеќе од 500 вати и нуди акустичен систем кој се состои од главните звучници надополнети со под-звучник со 8 канален дигитален засилувач за ниски тонови кои се секогаш длабоки и воедно вклучуваат и централен звучник на контролната табла за продукција на прилагодени нијансирани звуци.

Без разлика дали слушате звуци на гитара или цел оркестар од инструменти,  Bose® звучниот систем ќе Ви овозможи еднакви емоции како да се наоѓате на концерт во живо. Реалистична репродукција, кристално-чисти ноти, комплетни и богати бас звуци, го испраќаат звукот до сите присутни, давајќи им чувство како да поминуваат низ многу попространа околина, благодарејќи на специјалниот дизајн на аудио системот кој е прилагоден на патничкиот простор. Во насока на креирање на уште посовршено и уникатно искуство, интегриран процесор на звук автоматски ги прилагодува бас ниските ноти со цел да обезбеди совршен звук при секаков тоналитет, додека активен канал за израмнување на звукот гарантира оптимално електронско балансирање на излезниот звук на сите фреквенции, одличен баланс и чистина на звукот низ целиот опсег на аудио звуци, притоа елиминирајќи ги непријатните  извртувања на звук дури и во делови каде што јачината е висока или станува збор за високо-динамични музички траки.

МЕХАНИКА

ТЕХНОЛОГИЈА И БЕЗБЕДНОСТ КАКО СТАНДАРД

Стандардната опрема на Alfa Romeo Giulietta нуди state-of-the-art електронски системи за динамичка контрола и безбедност. Напредната технологија MACPHERSON за предна суспензија и MULTILINK задната суспензија се дизајнирани со цел да овозможат совршен баланс во секоја можна возна состојба.

Понатаму, Giulietta овозможува најдобри можни услови на возење досега, користејќи  Alfa D.N.A. бирач кој селектира помеѓу три начини на возење: Динамична, нормална и All Weather.

Сите овие системи гарантираат оригинално Alfa Romeo возачко искуство и безбедност, влечење на возилото и перформанси. Системот за суспензија на Giulietta го одразува својот двоен дух: спортски и забавен, но доминантен и удобен во секоeруво.

Управување со помош на активен двоен запчаник.

Станува збор за нова генерација на системи за управување специјално создадени за Giulietta, со цел да гарантираат задоволство за време на возењето, карактеристика по која Alfa Romeo е веќе добро позната.

Предностите се веднаш воочливи:

– Директно, сензитивно управување при секакви услови на возење
- Целосна интеграција на динамичките контролни системи на возилото со Alfa D.N.A.
- Одлична удобност при возењето како резултат на различните моќно-раководени начини на управување.  – многу едноставен за справување во градски метеж и за паркинг маневри, како резултат на радиусот на вртење од само 10.9 m
-потрошувачката на гориво е намалена за  3% во споредба со конвенционалните системи.

Архитектура
Alfa Giulietta воведе комплетно нова архитектура, дизајнирана со цел да ги задоволи најистенчените потребите на купувачите во поглед на стабилност на патот, подвижност и безбедност. Автомобилот обезбедува и одлични динамички перформанси и високи нивоа на удобност, благодарејќи на новите внимателно создадени и пречистени технички опции за суспензија, нова генерација на управувачки систем, едноставна и ригидна структура креирана од материјали како што е алуминиумот, високо-отпорни видови на челик и производствени техники од најсовремената технологија. .
Во време на опкруженост со многу прашалници, Giulietta е создадена да претставува сосема нов  бенчмарк и бренд со препознатливост. Целосно нова архитектура која е наменски создадена само за овој автомобил.

Дизајн кој во себе го има вградено долгото искуство на  Alfa Romeo’во инженерството и е резултат на имплементирани најсовремени технологии. Целокупната архитектура е редизајнирана, споредбено со претходната генерација, користејќи ги најиновативните материјали: алуминиум, магнезиум и високо-отпорни видови на челик кои создаваат една интегрирана целина од висока цврстина и одржливи квалитети со намалување на тежината. Светлечката димензија на оваа архитектура се пресликува во извонредни перформанси, надополнети со значително намалување на тежината.
Новиот поден дел е оригинален систем кој делува во синергија со секоја поединечна механичка и електронска компонента во автомобилот, со цел да обезбеди агилност, удобност и безбедност.

БЕЗБЕДНОСТ

Безбедност со 5 звездички                                                                                                                                                                                                                   

Alfa Romeo Giulietta е дизајнирана со цел да понуди целосна заштита и на возачот и на патниците. Сево ова е резултат на повеќе од 15.000 часови поминати во виртуелна анализа, 100  тестови со удар, 150  тестови со лизгање и повеќе од 100 тестови на компонентите и подсистемите.

Euro NCAP рангирање со 5 ѕвездички    

Alfa Romeo Giulietta е наградена со престижната награда со 5 звездички на  Euro NCAP рангирањето. Ова големо признание само ја потрдува заложбата и насоченоста на Alfa Romeo кон деталите и сите аспекти што се однесуваат на заштита и безбедност. Рангирањето е со големо значење посебно ако се земе во предвид фактот дека од 2009 година  Euro NCAP усвои нова шема составена од 4 области на евалуација кои посебно како категорија и  предмет на анализа и евалуација го ставаат возрасниот човек, децата, пешаците и избегнување на повреди и функции за ублажување, преку еволуција на потсетникот за врзување на појас, ESP и ограничувачот на брзина.

Активна безбедност
Архитектурата на Giulietta е комплетно нова и дизајнирана со цел да ги зајакне системите за безбедност до максимално ниво. Секој поединечен аспект е оптимизиран со цел да гарантира максимална контрола под сите услови, од шасијата и суспензијата, се до кочењето и системите за управување.   VDC контролната фунцкија (Vehicle Dynamic Control) доаѓа како стандардна опција за сите верзии и делува заедно со Alfa D.N.A.  (Динамичен, нормален и All Weather стил на управување), која ги адаптира стратегиите за перформанси на системите, истовремено прилагодувајќи ги и оперативните параметри на моторот, менувачот на брзини и Q2 електронскиот диференцијал. Автомобилот Giulietta исто така нуди Pre-fill и DST  (Dynamic Steering Torque).  Првиот, активен во DNA динамички стил на управување, му нуди на возачот максимална реактивност при кочење; последниот му дава навремени информации на возачот поврзани со правилни маневри во непредвидени случаи, преку испраќање на пулс до воланот.                                                                                                                                                                                                                         Пасивна безбедност
Безбедносниот систем на Giulietta, развиен со цел да постигне максимален Euro NCAP рејтинг  , го зголемува капацитетот на енергетското апсорбирање во предниот дел и ги намалува интертните сили и упади во патничкиот дел. Безбедносните перформанси се гарантирани преку 6 воздушни перничиња: појаси за врзување со три спојни точки,  со двојни затегнувачи и ограничувачи на товар; склопена единица на педалата и управувачки столб; втора генерација на системи кои штитат од повреди на вратот и главата, надополнети со Isofix додатоци. Сево ова е создадено во насока на креирање на остри мерки за креирање и гарантирање на најоптимална заштита.

Превентивна безбедност
Alfa Romeo Giulietta има имплементирано предни  LED светла, и тоа со  Daytime Running Light функцијата, која автоматски ги вклучува страничните светла кога автомобилот е стартиран. Задните LED светла овозможуваат поголема светлина во споредба со конвенционалните светилки, како и поголема безбедност благодарејќи на исклучително кратките интервали на активација.

TPMS систем
Целокупниот астортиман е опремен со  “Tire Pressure Monitoring System” (TPMS) системот за мониторинг на притисокот, како стандарден кај сите верзии. Овој електронски систем го надгледува воздушниот притисок во внатрешноста на секоја гума и дава сигнали до возачот во случај да има загуба на притисокот во некои делови.  Користењето на овој уред овозможува бенефиции и во поглед на безбедност, но и во поглед на оптимизација на потрошувачката на гориво и управување со животниот век на траење на гумите.  Возењето со издишани гуми не само што ќе го пролонгира временскиот процес на кочење, туку и ќе ја намали стабилноста на возилото, но исто така и  ги излижува гумите многу побрзо, со зголемена отпорност при тркалање и оттука, потрошувачка на гориво.

ALFA И ОКОЛИНАТА

 Giulietta и околината

Giulietta има зацртано еден приоритет во работењето, а тоа а заштита и почитување на околината. Во таа насока, бензинските и дизел мотори се во согласнос со Euro 5 класата. Одличноста е постигната со помош на револуционерните MultiAir мотори кои постигнуваат повисоки нивоа на моќност, со гарантирано намалување на испуштањето на штетни материи и потрошувачка на гориво  сè со 10%,  во споредба со конвенционалните модели.
Сите мотори во опсегот  доаѓаат со вклучен Start&Stop: овој систем овозможува застанување и автоматско рестартирање на моторот, додека автомобилот е статичен и заглавен низ сообраќајниот метеж. Индикаторот за промена на брзина исто така дава сугестии кога е најдобро да се промени брзината, со цел најоптимална ефикасност на моторот и намалување на потрошувачката на гориво.